BLOGI | Golden Day Spa

Ihonhoito ja raskaus
j
18.07.2018

Raskaus tuo tullessaan monenlaisia uusia haasteita kun keho alkaa muuttumaan tehdäkseen tilaa vauvalle. Jokainen raskaus on hyvin yksilöllinen eivätkä mitkään ohjeistukset päde jokaiseen odottavaan äitiin. Raskaus on ihanimmillaan erittäin onnellinen olotila ja samalla se on elämäsi mullistavin ja hämmentävin asia. Niin monia kysymyksiä a:sta ö:hon, jokainen valmistautuu tulevaan omalla henkilökohtaisella tavallaan. Kaikkia ohjeistuksia kannattaa soveltaa omiin tarpeisiin ja tuntemuksiinsa luottaen. Raskausaikana kaikista tärkeintä on tulevan äidin ja nyt vielä masussa asustelevan vauvan hyvinvointi.

Mielestäni toisinaan voi olla hyvin hämmentävää etsiä ja lukea tietoa raskauden ajan suosituksista oli se sitten ihonhoitoon tai esimerkiksi ravintoon liittyvää tietoa. Toisinaan toinen ohjenuora kumoaa toisen. Jopa alan ammattilaisille tarjottava tieto on joskus ristiriitaista ja voi olla maahantuojakohtaista mitä he suosittelevat meidän kosmetologien taas suosittelevan tai välttävän raskaana olevan asiakkaan kohdalla.

Pääsääntöisesti raskauden ja imetyksen aikana on hyvä välttää hoitoja ja tuotteita joissa on käytetty happoja, joista yleisimmin käytetyt ovat aha- ja glycoli-happo. Näistä huolehtiminen on tietenkin meidän kosmetologien tehtävä hoitoa ja kotihoitotuotetta valitessa. Tämän vuoksi onkin tärkeää mainita raskaudesta kosmetologillesi, heti alkumetreiltä lähtien. Myöskään eteeristen öljyjen käyttö raskauden aikana ei ole suositeltavaa, lukuun ottamatta muutamia poikkeuksia kuten esimerkiksi sitruunan ja mandariinin eteeriset öljyt. Eteeristen öljyjen käyttö on hyvä huomioida myös mikäli päätyy käyttämään luonnonkosmetiikkaa raskaana ollessaan. Usein luonnonkosmetiikassa hyödynnetään erityyppisiä ja vahvuisia eteerisiä oljyjä esimerkiksi säilöntäaineiden sijaan antibakteeristen ominaisuuksiensa vuoksi. Eteeriset öljyt ovat myös hyvin aktiivisia ainesosia jo hyvin pieninä pitoisuuksina. Tehokkuutensa vuoksi on siis hyvä pitää silmällä mitä tuotteita ja raaka-aineita käytät ihollasi raskauden aikana.

Odottavan äidin ihonhoidossa on tärkeä keskittyä ihon huolelliseen kosteuttamiseen. Vartalolla erityisesti vatsan ja lantion seutu sekä rintojen ihonhoidon tarve korostuu. Perushygienian lisäksi vartalon ihon lempeä kuoriminen viikoittain sekä päivittäinen ihon kosteuttaminen takaavat että iho pysyy pehmeänä ja joustavana vauvan venytellessä äidin kylkiä. Raskausarpien kannalta tehokkainta on nimenomaan pyrkiä ennaltaehkäisemään arpien syntyminen, valitettavasti toisilla raskausarpia tulee herkemmin kuin toisilla. Useilta tuotesarjoilta löytyykin kattava repertuaari kosteuttavia ja hoitavia voiteita ja öljyjä raskausarpien ehkäisyyn ja hoitoon.

Kasvojen iholla muutokset voivat olla hyvin yksilöllisiä hormoonien myllertäessä äidin kehossa. Onnekkaimmat saavat kokea sen upean ”raskauden hehkun” ihollaan kun taas toisilla iho voi alkaa reagoida itseään puhdistavasti, rasvoittuen ja tukkeutuen. Kasvojen ihon muutoksien ilmetessä on hyvä aina huomioida myös ympäristön vaikutukset kuten ilmasto ja vuodenaika sekä äidin yleinen olotila esimerkiksi stressi ja työkiireet. Nämä kaikki tuovat oman ulottuvuutensa ihon hyvinvointiin. Älä epäröi hakeutua kosmetologisi juttusille mikäli raskaudenajan ihonhoito aiheuttaa päänvaivaa. Mikäli olet yksi niistä ”hehkuva-ihoisista”, onnittelut! Itselläni yhdeksi raskausajan suosikkituotteeksi osoittautui Beauty Garden sarjan päivänkakkaraseerumi, jolla olen hoitanut ihoani vähän sieltä sun täältä. Kyseessä on laadukas luomutuote joka on ensisijaisesti tarkoitettu silmänympärysihon sekä juonteiden täsmähoitoon, mutta toimii sen ravitseva koostumus myös kynsinauhoilla ja kyynärpäissäkin. Muutaman kerran viikossa olen levittänyt sen kauttaaltaan koko kasvoille antamaan tehohoitoa yöllä.  Kaikki me mammat ansaitsemme hetken itselle ennen kuin vauva-arki koittaa, joten hemmotellaan itseämme, niin kehoa kuin mieltä!

Hiljenny. Rentoudu. Hengitä. Nauti.

Itse olen juuri jäänyt mammalomalle ja valmis nauttimaan raskauden viimeisistä viikoista perheen kesken. Palailen töiden pariin ensi vuoden puolella <3 Ihanaa hellekesän jatkoa!